28 steder hvor du kan finde (nye) bøger og forfattere

28 steder hvor du kan finde (nye) bøger og forfattere

Her får du 28 steder, hvor du kan finde (nye) bøger, forfattere, boganbefalinger og inspiration til din læsning.

Blogs om bøger og litteratur

Der findes utallige danske blogs om bøger og litteratur, såsom Skrivekunsten.dk, hvor du kan finde boganmeldelser, boganbefalinger og inspiration til din læsning. Prøv fx at søge efter “litteraturblog” på Google.

Du kan også kigge forbi det danske forfatternetværk NewPublishings fine oversigt over bogblogs, som løbende opdateres eller Kristeligt Dagsblads artikel, som dog er fra 2016.

Podcasts og radioprogrammer om bøger og litteratur

På trods af vores relativt lille sprogområde, så har vi faktisk ganske mange – og gode – danske podcasts og radioprogrammer om bøger og litteratur .

Her kan du bl.a. få boganbefalinger og inspiration til din læsning, møde nye forfattere gennem interviews og få dybdegående analyser af nye såvel som ældre bøger.

Kig forbi vores oversigt over danske podcasts (inkl. radioprogrammer) om bøger og litteratur.

TV-programmer om bøger og litteratur

De fleste danske TV-programmer med fokus på bøger og litteratur er produceret af Danmarks Radio og bliver typisk vist på deres kulturkanal DRK. Desværre er TV i disse år et relativt omskifteligt medie, som løbende må ændre sig i takt med udfordringen fra især streaming og internet, så man må indstille sig på, at programmer og selv kanaler løbende kommer og går.

I skrivende stund kan du dog se programmet “Vild med bøger” hos DRTV og muligvis “Øgendahl og de store forfattere“, hvis det er tilgængeligt.

GoodReads

GoodReads er en glimrende og vidt udbredt hjemmeside (og app), som efterhånden har en del år på bagen. Siden kan bedst beskrives som en slags Facebook for læseheste.

Her kan du finde nye og ældre bøger fra hele verden, læse brugernes anmeldelser og se deres ratings, oprette din egen profil og forbinde dig med venner, indtaste og holde styr på dine bøger, dele dine boglister og de bøger du læser lige, få boganbefalinger og meget mere.

Litteraturoplæsninger

Litteraturoplæsninger er det perfekte sted til at opdage nye forfattere og bøger. Her kan du både høre en god historie og møde personen bag – kan det blive bedre?

Litteraturoplæsninger finder du i dag rigtig mange steder – bl.a. hos boghandlere, på biblioteker, på litteraturfestivaler og bogmesser, men også mange tidsskrifter arrangerer oplæsninger af indsendte tekster (læs mere i de næste afsnit).

Bogmesser og litteraturfestivaler

Bogmesser og litteraturfestivaler er et oplagt sted at finde inspiration din læsning og opdage nye bøger og forfattere.

Her kan du typisk opleve forfattersamtaler, interviews, oplæsninger, købe bøger til nedsat pris – og oven i købet få signeret dine bøger af din yndlingsforfatter.

Kig forbi vores oversigt danske litteraturfestivaler og bogmesser.

Boghandlere

De danske fysiske boghandlere har længe været udfordret af internethandlen og mange har derfor drejet nøglen om.

En del har dog overlevet ved at omstille sig og kombinere den klassiske fysiske butik med både litteraturoplæsninger, bogklubber, cafe og webshop – og flere nye er enddog dukket op efter samme opskrift.

Så kig forbi – og støt – din lokale boghandel, hvor du i dag typisk både kan finde inspiration til din læsning, litteraturevents og litterære fællesskaber.

Litteraturhuse og bogcafeer

Flere steder i Danmark er der også opstået deciderede litteraturhuse og bogcafeer, hvor du finder litteraturevents og litterære fællesskaber i hyggelige omgivelser – visse i kombination med en egentlig boghandel.

Litteraturhuse og bogcafeer er endnu et oplagt sted at finde inspiration til din læsning og opdage nye bøger og forfattere – så find dit lokale litteratursted med en søgning på Google.

Aviser og bogtillæg

Stort set alle større dagblade skriver om litteratur, hvad enten det er kortere nyheder og omtaler, anmeldelser eller forfatterinterviews.

Flere har også løbende et decideret bogtillæg, hvor de går endnu mere i dybden med litteraturen. Derfor er  aviser og deres bogtillæg en oplagt kilde til boganbefalinger og inspiration til din læsning.

Litterære tidsskrifter og kulturmagasiner

Der udkommer løbende en lang række danske tidsskrifter og magasiner – trykt såvel som online – som anmelder, diskuterer og formidler litteratur og udgiver kunstneriske bidrag – endnu et oplagt sted at finde inspiration til din læsning og opdage nye bøger og forfattere.

Kig forbi vores oversigt over danske tidsskrifter og online magasiner om litteratur.

Biblioteket og deres hjemmeside og nyhedsbreve

I rammerne af dit lokale bibliotek kan du i dag både finde inspiration til din læsning og møde nye bøger og forfattere til events, men typisk også få inspiration via deres hjemmeside og nyhedsbreve.

Find dit lokale bibliotek via bibliotek.dk – hvor du også centralt kan finde, få anbefalet og låne bøger fra alle danske biblioteker.

eReolen

Når vi nu er ved bibliotekerne, så kig også forbi hjemmesiden eReolen (eller deres app), som de danske folkebiblioteker står bag. Her kan du finde, få anbefalet og låne e-bøger og netlydbøger – kort sagt, endnu en glimrende kilde til læseinspiration og opdagelsen af nye bøger og forfattere.

Facebook grupper om bøger og litteratur

På det sociale medie Facebook er der især én dansk gruppe om litteratur, som du bør kigge forbi for inspiration til din læsning. Gruppen hedder “Litteraturklubben” og har i skrivende stund over 20.000 medlemmer!

Her diskuterer vi nye og ældre bøger og anbefaler titler og forfattere til hinanden. Det føles stort set som at være med i en læsegruppe, der blot er lidt større en den gennemsnitlige.

Instagram

Det sociale medie Instagram er fyldt med bogbloggere, men også en hel del forfattere bruger det ivrigt. Derfor er det også et oplagt sted til at finde inspiration til din læsning og opdage nye bøger og forfattere – prøv blot at søge efter hashtagsne #bøger, #litteratur#bogsnak og #bogblogger eller søg efter din favorit forfatters navn.

På Instagram mikro-blogges der om bøger gennem billeder ledsaget af kortere omtaler og anmeldelser, visuelle reportager fra litteraturfestivaler og litteraturevents og små øjeblikke fra forfatteres dagligdag.

Kig også forbi Skrivekunsten.dk på Instragram.

Twitter

Det sociale medie Twitter er ikke ret stort i Danmark i forhold til USA og mange andre lande, men ikke desto mindre har mange udenlandske – og enkelte danske – forfattere valgt Twitter som deres foretrukne sociale medie.

Her kan du bl.a. følge med i forfatternes gøren og laden og litteraturfolkets diskussioner gennem Twitters relativt korte statusopdateringer (max ca. 140 anslag). Find forfattere – og inspiration til din læsning – via hashtags som #bøger, #litteratur og #bogsnak eller søg efter din favorit forfatters navn.

YouTube-kanaler om bøger og litteratur

De fleste større danske forlag er på det sociale video medie YouTube, hvor nogen dog er mere aktive end andre.

Her kan du typisk finde inspiration til din læsning og opdage nye bøger og forfattere gennem interviews, bog- og forfatterpræsentationer.

Kig bla. forbi Gyldendal Forlag, Politikens Forlag, Hans Reitzels Forlag, People’sPress, Nyt Nordisk Forlag, Gads Forlag, Forlaget Klim og SAXO.com.

Reddit

Reddit er et lidt nørdet socialt medie, som måske ikke er ret kendt i den brede befolkning, men ikke desto mindre er det et glimrende sted netop til at nørde ting som bøger og forfattere – og finde inspiration til din læsning.

Prøv fx at søge efter “bøger“, “litteratur” eller “forfattere“.

Bestsellerlister

Bestsellerlister er oversigter over de bedst sælgende bøger og er derfor også et oplagt sted til at finde inspiration til din læsning og opdage nye bøger og forfattere.

Se fx BogMarkedets oversigt over bestsellere på det danske bogmarked eller The New York Times berømte oversigt over bestsellere i USA.

Litteraturpriser

Der uddeles årligt en lang række litteraturpriser og litterære anerkendelser i Danmark til både nye og etablerede forfattertalenter for deres litterære arbejde.

Derfor kan litteraturpriser også være en glimrende kilde til inspiration til din læsning og et oplagt sted til at opdage nye bøger og forfattere.

Se fx Litteraturpriser.dk’s oversigt over litterære anerkendelser i Danmark.

Bogklubber

Hos en forlagsdrevet bogklub vil du typisk modtage et månedligt medlemsblad med inspiration til din læsning, hvori du kan læse om nye bøger og forfattere og bestille bøger til nedsat pris.

To meget populære danske bogklubber er Gyldendals Gyldendal+ (med et bredt fokus) og Samlerens Bogklub (med et lidt mere snævert litterært fokus).

Læseklubber og grupper

Læseklubber og grupper er endnu et oplagt sted til at finde inspiration til din læsning. Der findes læseklubber i de fleste danske byer, og de typisk er drevet af lokale beboere, frivillige organisationer eller biblioteker.

Hvis der ikke er læseklub, der hvor du bor, så er det bare med at få startet en og fx bruge facebook eller andre sociale medier til at finde nye medlemmer, som du kan læse og diskutere bøger sammen med.

Litteraturguides og opslagsværker

Der er udgivet en lang række litteraturguides i bogform, hvor du kan slå bøger og forfattere op, læse omtaler, få boganbefalinger og finde inspiration til din læsning. Se fx:

  • 1001 bøger du skal læse før du dør (Peter Boxall)
  • Bestsellere – en litteratur- og kulturhistorie om de mest solgte bøger i Danmark siden 1980 (Lars Handesten)
  • Læseglæder – 100 bedste romaner og fortællinger (Lars P. Rømhild)
  • Verdens bedste bestsellers (Louise Svanholm)

Google søgning: relaterede søgninger

Når du søger på Google efter fx forfattere eller bogtitler via en computer, så vil du typisk se en stor informationsboks i højre side af skærmen. (Husk at inkludere “bog” efter titlen, hvis bogen også findes som film.)

I bunden af informationsboksen står der “relaterede søgninger”, og det er netop her, hvor du kan finde inspiration til din læsning og opdage nye forfattere. Her samler Google nemlig forfattere eller bøger, som er relaterede til det du har søgt på (baseret på andre brugeres søgninger, interesser og præferencer).

Project Gutenberg

Project Gutenberg er en hjemmeside, der tilbyder over 59.000 gratis e-bøger, som du kan downloade eller læse online. Her finder du litteratur – med fokus på ældre værker – hvor den amerikanske copyright er udløbet.

Internet Archive

The Internet Archive er måske mest kendt som stedet, hvor du kan finde ældre udgaver af hjemmesider, da de løbende tager kopier af hjemmesider fra hele verden.

I dag gemmer The Internet Archive dog også bøger, film og meget andet for eftertiden. Kig fx forbi deres afdeling for indscannede danske bøger.

Google Bøger

Google Bøger er ifølge Google selv verdens mest omfattende indeks over bøger i fuld længde. Servicen bygger på bøger fra hele verden, som Google har indscannet, digitaliseret og indekseret.

På hjemmesiden kan du søge i bøgernes tekster, skabe din egen samling og finde links til hvor du kan købe bøgerne.

Google Play Books

Google Play Books er Googles digital boghandel, hvor du kan finde, få anbefalet og købe e-bøger til læsning via deres apps på telefoner, computere mv.

Apple Books

Apple Books er Apples digitale boghandel, hvor du kan finde, få anbefalet og købe e-bøger til læsning via deres apps på telefoner, computere mv.

• • •

Se også vores oversigt over bog og litteratur apps til læseheste.

Siden opdateres løbende, så kig gerne forbi igen.

God læsning 🙂