Gaveideer til læseheste, bogorme og bogelskere

Gaveideer til læseheste, bogorme og bogelskere

Her får du 26 gode gaveideer til læseheste, bogorme og bogelskere.

Hvad giver man som gave til en læsehest, bogorm og bogelsker? Bøger? Ja, men hvilke? Og hvad med andre gaveideer end bøger?

Læs med her, så får du en lang række ideer til gaver til læseheste, om det så er til en fødselsdagsgave, julegave eller en helt tredje gave til en bogelsker, som du holder af.

Nye bøger (selvfølgelig)

Den mest oplagte gaveide til læseheste må være nye bøger – især hvis du kender vedkomnes smag eller i det mindste kan få et par hints omkring det.

Når du så skal finde den helt rette bog, så kig forbi vores guide til hvor du kan finde nye bøger for inspiration til titler.

Nye bøger fås typisk for 40 kr. og op.

Ældre førsteudgaver

Førsteudgaver er eksklusive og noget helt særligt for en bogorm eller samler, hvorfor de også en en oplagt gave.

Hvis du er i tvivl, så er det det første oplag af en bog og derfor noget særligt på grund af det begrænsede antal (især hvis oplaget var meget lille). Prisen er dog typisk også derefter.

Kig forbi dit lokale antikvariat, antikvariat.dk, dba.dk eller ebay.com for at finde og købe førsteudgaver af bøger.

Ældre førsteudgaver fås til meget forskellige priser.

Særudgaver af klasssikere

Særudgaver af bøger – typisk af klassikere – er genoptryk, som fx har fået nye illustrationer, bedre papirkvalitet eller et særligt lækkert bogomslag.

Også her er prisen højere, men med det får man typisk også en bedre læseoplevelse og nydelsen ved at se en flot bog på hylden. Derfor er særudgaver også en oplagt gave til en bogelsker.

Særudgaver udkommer dog lidt sporadisk, men ofte i forbindelse med et jubilæum for enten forfatteren eller selve bogen.

Kig forbi din lokale boghandler for at forhøre dig om særudgaver.

Særudgaver af klasssikere fås til meget forskellige priser.

Signerede bøger

En signeret bog – evt. med både forfatterens autograf og en lille hilsen – kan være noget helt særligt både for samlere og læseheste – især hvis der er tale om favorit forfatteren eller yndlingsbogen.

De fleste forfattere er dog ikke lige sådan til at få fat i, men det er der heldigvis råd for. Kig forbi en boglancering, oplæsning eller af de mange litteraturfestivaler og bogemesser på vores liste, for her kan du møde forfattere af alle slags fra ind- og udland og ofte være heldig at få signeret din bog bagefter.

Det sker desuden ofte, at forfattere efterlader en stor bunke (for)signerede bøger hos en boghandler efter et oplæsnings- eller lanceringsarrangement, som kan købes for en lille smule mere end den normale udgave. Kig forbi din lokale boghandler for at forhøre dig.

Signerede bøger af favorit forfatteren vil helt sikkert være en gave, som vil glæde enhver læsehest.

For-signerede bøger fås typisk for 50-100 kr. mere end den normale udgave.

Kindle e-bogslæser

En e-bogslæser er måske en af de lidt større og dyrere gaver, som man kan give en bogelsker, men ikke desto mindre en, der givetvis vil bringe glæde med sig. Amazons Kindle er en af de mest populære e-bogslæsere, som samtidig er til at betale (koster typisk omkring 500-1000 kr.).

Modellen “Paperwhite” udmærker sig ved den særlige “E Ink” skærm, der bruger mindre batteri og desuden giver mindre genskin og er lettere at læse på i solen end andre tablets.

Med en e-bogslæser kan du desuden (potentielt set) have tusindvis af digitale e-bøger (og en god portion lydbøger) med dig – og så får du desuden en indbygget ordbog med, som nemt kan bruges, imens du læser.

E-bøger og lydbøger til Amazon Kindle købes normalt i Amazons digitale online boghandel, hvorefter de kan overføres til din Kindle e-bogslæser via nettet.

Selve Kindle e-bogslæseren købes typisk online i en af den mange danske webshops – Amazon har af uransaglige årsager ikke selv valgt at forhandle den i Danmark (de sender den ikke til danske adresser).

Amazon Kindle får typisk for 500 kr. og op.

iPad tablet (med e-bogslæser)

“iPad” er Apples velkendte og meget populære tablet, som også inkluderer “Apple Bøger”, som er Apples e-bogslæser, samt adgang til Apples digitale bogbutik, hvor du kan købe e-bøger og lydbøger til at læse og lytte til på din iPad.

iPad’en kan bruges til meget mere end læsning af bøger, da det er en fuldblods tablet, der kan det samme som de fleste bærbare computere, men til gengæld koster den så også lidt mere end Amazons mere simple Kindle modeller såsom Paperwhite (se overfor), så her er vi oppe i den helt store gave til læsehesten

En iPad koster typisk fra 2.400 kr. og op alt efter model – de kan dog alle bruges som e-bogslæser og lydbogsafspiller.

Du kan også låne digitale e-bøger og lydbøger via de danske bibliotekers apps til iPad – se listen over bog og litteratur apps til læseheste for at læse mere.

iPad kan købes hos de fleste butikker og webshops, som sælger computere.

iPad fås typisk for 2.400 og op.

Cover (til tablet eller e-bogslæser)

Et cover til en tablet eller e-bogslæser kan beskytte den imod ridser og brud på skærmer, så det er en oplagt gaveide til bogormen, som har en e-bogslæser eller som en ekstra gave sammen med en tablet eller e-bogslæser.

Visse covers tilbyder desuden indbygget tastatur, så du ikke skal skrive på skærmen, men i stedet kan bruge fysiske knapper, som nogen har nemmere ved at skrive på.

Covers kan købes hos de fleste butikker og webshops, som sælger computere, tablets eller mobiltelefoner, og koster gerne fra 100 kr. og op alt efter funktion og kvalitet. Skal der være tastatur indbygget, så skal du et stykke op i pris.

Covers fås typisk for 100 kr. og op.

Powerbank (til tablet eller e-bogslæser)

En powerbank er et stort batteri, som du kan have med på farten til at oplade din tablet eller e-bogslæser med, hvis den løber tør for batteri, via et kabel.

Så det er endnu en oplagt gave til læsehesten, som allerede har en e-bogslæser eller som en ekstra gave sammen med en tablet eller e-bogslæser.

Powerbanks kan købes hos de fleste butikker og webshops, som sælger computere, tablets eller mobiltelefoner, og koster fra 50 kr. og op. Typisk får du er større batteri (dvs. mere strøm), hvis du går op i pris.

Powerbanks fås typisk for 50 kr. og op.

Høretelefoner (til lydbøger)

Når man skal lytte til lydbøger, så skal man typisk også bruge et par høretelefoner. Så hvorfor ikke give bogelskeren et par i gave.

Der findes dog utallige af forskellige modeller og mærker, til lige så forskellige priser, så det kan være lidt af en jungle af finde de rette høretelefoner.

Et godt tip er dog, at kigge efter høretelefoner, som kan isolere udefrakommende lyde og enten dækker ørene helt eller sidder inde i ørene og lukker godt til. Så kan man bedre koncentrere sig om at nyde den lydbog, som man lytter til.

Kig fx efter nogen med “Aktiv støjreduktion” (active noise reduction / ANR), som elektronisk kan isolere udefrakommende lyde, eller nogen med “passiv støjreduktion”, som blot lukker godt til (som et høreværn).

Og så må høretelefonen også gerne være let og komfortabel, som man kan have dem på i lang tid af gangen – og lytte til bøger så længe man har lyst til. Kig fx efter nogen med bløde puder, der hvor de sidder fast omkring ørene.

Høretelefoner kan købes hos de fleste butikker og webshops, som sælger stereoanlæg, computere, tablets eller mobiltelefoner og koster fra få hundrede kroner op til flere tusind. Høretelefoner med støjreduktion fås typisk fra 600 kr. og op.

Høretelefoner (der er noget værd) fås typisk for 300 kr. og op.

Tekop eller kaffekrus

Hvilken bogelsker drikker ikke te eller kaffe? Og så skal man da også have sin helt egen litterære kop.

Mange boghandlere og visse forlag sælger bl.a. kopper med citater på af forskellige forfattere – måske kan du finde en med citater fra yndlingsforfatteren, som du kan glæde en bogorm med som gave.

Tekopper og kaffekrus fås typisk for 50 kr. og op.

Coasters / brikker

Til en god tekop eller kaffekrus hører også en coaster (også kaldet brik), som kan beskytte bordplader mod mærker. Visse steder kan de ovenikøbet findes med citater og andre litterære udtryk.

En af de mindre men stadig gode gaveideer til læsehesten, der nyder en varm kop til læsningen. Kig efter coasters på nettet eller hos din lokale bolig og indretningsbutik.

Coasters (brikker) fås typisk for 50 kr. og op.

Nye læsebriller

Nye læsebriller er måske en lidt svær gave til bogelskeren, med mindre du kender den rette brillestyrke og den desuden ikke er alt for usædvanlig.

Men hvis du er så heldig, så kan du typisk finde simple og prisvenlige læsebriller hos de fleste boghandlere.

Læsebriller fås ofte for 50 kr. og op.

Læselampe

Skal der læses bøger sent på aftenen, om natten eller i mørke af en anden grund, så kan en læselampe være virkelige handy. Typisk kan de klippes fast på selve bogen via en klips/tang.

Læselampen er også en af de små, men ikke desto mindre gode gaveideer til bogorme. De kan typisk findes hos de fleste boghandlere eller på nettet (søg efter “læselampe til bog”).

Læselamper (til bøger) fås gerne for 30 kr. og op.

Bogmærker

Bogmærker er essentielle for bogelskeren, der ikke vil lave æselører på bogsiderne (for det gør man jo ikke, vel?), og de kommer i alkens forskellige udtryk – der er de traditionelle, designede, hjemmelavede og “smarte” med forskellige indbyggede funktioner.

En af de mest prisbillige gaveideer til bogelskeren, som er oplagt af kombinere med en bog. Kig forbi din lokale boghandler, som gerne har flere forskellige at vælge imellem, eller lave dine egne bogmærker.

Bogmærker fås enten helt gratis eller for små beløb.

Bogstøtte (til reolen)

En bogstøtte står typisk på en reol, hvor man ikke har nok bøger til at fylde hele bredden, for at undgå, at bøgerne vælter. En oplagt gave til læsehesten, der har en mindre bogsamling eller måske et par favoritbøger stående på en udvalgt hylde.

Hvis du kigger lidt omkring, så kan du finde dem i både neutrale og sjove designs. Prøv din lokale boghandler, kontorforsyning eller større bolighuse som Ikea (de har flere forskellige bogstøtter).

Bogstøtter fås typisk fra 15 kr. og op.

Bogholder (fx til at læse i sengen)

En bogholder – altså ikke sådan en der laver regnskaber – kan støtte din bog, hvis fx læser i sengen. En oplagt gaveide til bogelskeren, der læser til sent.

De findes i mange kreative udformninger, så prøv at søge lidt på Google – men husk at søge efter “bogholder til seng” eller “bogstøtte til læsning i sengen”, ellers finder du kun regnskabshjælp 😉

Bogholdere (til bøger) fås til meget forskellige priser.

Billet til forfatterforedrag eller oplæsning

Nogle forfatterforedrag og oplæsninger er gratis, mens andre kræver billet. Et arrangement med favorit forfatteren er helt sikkert en gave, som vil glæde enhver bogorm.

Kig forbi dit lokale bibliotek eller deres hjemmeside (find biblioteker via deres fælles hjemmeside), din lokale boghandler eller dit lokale kultur- eller litteraturhus (hvis du er så heldig at have et) for forfatterforedrag og oplæsninger og information om billetkøb.

Billetter til forfatterforedrag eller oplæsning fås enten gratis eller typisk fra 40 kr. og op.

Billet til litteraturfestival eller bogmesse

Vi har heldigvis rigtig mange gode litteraturfestivaler og bogmesser over hele landet. Nogle af dem er gratis, mens andre kræver køb af billet.

En billet til en hel dag (eller flere) vil helt sikkert også være en gave, som vil glæde enhver læsehest.

Se vores oversigt over danske litteraturfestivaler og bogmesser.

Billetter til litteraturfestivaler og bogmesser fås enten gratis eller ofte fra 100 kr. og op.

Litteraturkursus eller forelæsning på folkeuniversitetet

Folkeuniversitetet, som har lokale afdelinger landet over, tilbyder typiske flere litteraturkurser eller forelæsningsrækker.

En fordybelse i et forfatterskab, tema eller andre vinkler på litteraturen kunne også være en oplagt gaveide til bogelskeren.

Søg efter dit nærmeste folkeuniversitet for program og betaling for tilmelding til kurser mv.

Litteraturkursuser og forelæsninger på folkeuniversitetet fås typisk fra 200 kr. og op.

Filmatiseringer af favoritbøger og film om forfattere (DVD/Blu-ray)

Rigtig mange gode film bygger faktisk på romaner eller noveller. Og en del film handler også om forfattere. Begge dele kan være en stor oplevelse, især hvis de handler om ens yndlingsbog eller favorit forfatter, hvorfor fil også er en oplagt gaveide til læsehesten.

Se vores fx liste over spillefilm om forfattere eller listen over dokumentarfilm om forfattere og kig efter dem hos webshops på nettet, som efterhånden er de eneste, der tilbyder et bredt udvalg af film.

Film på DVD eller Blu-ray fås typisk fra 50 kr. og op.

Abonnement på e-bøger eller lydbøger

I de seneste år er der kommet en række udbydere af abonnementer på e-bøger og lydbøger i takt med at streaming og nettjenester er blevet mere og mere populære kilder til underholdning og gode historier.

Her kan du læse eller høre alle de digitale bøger, du vil, for et fast månedligt beløb. Nogle tilbyder desuden fri fragt eller rabatter på fysiske bøger oveni – derfor er det også en oplagt gave til bogelskeren.

Se fx Saxo.com premium eller Mofibo, der begge er danske.

Abonnementer på e-bøger eller lydbøger fås typisk fra 100 kr. og op.

Abonnement på Forlaget Gladiator

Den danske forlag Gladiator tilbyder også et abonnement, hvor man modtager månedens bog og får bøger til gode priser, som du kan glæde en bogorm med som gave.

Kig forbi Forlaget Gladiator, hvor du kan bestille abonnementet.

Et abonnement på Forlaget Gladiator koster pt. 169 kr.

Abonnement på litteraturtidsskrift

Der findes også ganske mange danske litteratur- og kulturtidsskrifter, så hvorfor ikke give et abonnement i gave til en læsehest – eller købe et enkelt nummer (visse kommer kun en gang om året).

Se vores oversigt over danske litteraturtidsskrifter og magasiner.

Abonnementer på litteraturtidsskrifter fås gerne fra 200 kr. og op.

Mulepose

En mulepose. Til at have bøger i. What’s not to like 🙂 Og så kommer de i alverdens designs. En oplagt gaveide til bogormen, som elsker at gå forbi den lokale boghandler og altid har en bog med hjem derfra.

Kig forbi de større forlags hjemmesider, din lokale boghandler eller få trykt en selv hos en hos et trykkeri.

Muleposer fås typisk fra 40 kr. og op.

T-shirts

Litterære t-shirts med citater påtrykt af favorit forfatteren kunne også være en mulig gaveide til en læsehest, hvis du altså kan finde dem og finde den rette. Prøv at Google…

T-shirts fås til meget forskellige priser.

Gavekort

Gavekortet er måske den nemme løsning på en gave, men omvendt så kan bogelskeren så selv finde den helt rigtige bog. Stort set alle boghandlere tilbyder gavekort, ligesom mange butikker, hvor du kan købe andre ting fra listen, også tilbyder gavekort.

Gavekort fås typisk til den pris, du selv vælger.