BogForum 2018 reportage – Svend Brinkmann

BogForum 2018 reportage – Svend Brinkmann

Svend Brinkmann – “Sorg er kærlighed, der er blevet hjemløs.”

I en fuldstændig proppet sal ved Fag- og debatscenen, hvor folk både sad på gulvet i mellemgangene og stod langs væggene, blev Svend Brinkmann interviewet af vært på P1 Dorte Krogsgaard om hans nye bog ”Det sørgende dyr”.

I bogen undersøger Svend Brinkmann sorgen – bl.a. andet gennem eksempler fra litteratur, kunst og teater – og ser på hvilken betydning den har for os som mennesker, og hvordan vi kan leve med sorg som et livsvilkår.

Dorte Krogsgaard åbnede samtalen med ordene “Svend, du er jo en superstar”, mens hun kiggede udover den fyldte sal – det lod dog ikke til at påvirke Svend Brinkmann, der umiddelbart tog det hele ind med ophøjet ro og ydmyghed.

Snakken faldt hurtigt på nutiden og dens, ifølge Svend Brinkmann, manglende plads til sorg. Han gik faktisk så langt som til at beskrive nutiden som kendetegnet ved en såkaldt “tvangslykke”, hvor det simpelthen ikke længere er tilladt at være i sorg. En sorg som, ifølge Svend Brinkmann, er en naturlig del af den menneskelige eksistens.

Han gav bl.a. kærligheden som eksempel og understrede, at den ikke kan eksistere uden sorgen. For sorgen er altid til stede, uddybede han og forklarede, at intet varer evigt, for vi skal alle sammen herfra på et tidspunkt. Netop derfor er sorgen over at miste nogen et helt basalt livsvilkår, der ikke kan undgåes – medmindre man fravælger kærligheden og livets andre relationer.

Som prikken over i’et leverede han et elegant og tankevækkende citatet, der på mange måder lod til at opsummere dagens – og bogens – budskab: “sorg er kærlighed, der er blevet hjemløs”.

Svend Brinkmann stillede sig også kritisk overfor – og advarede til dels imod – en kommende europæisk sorgdiagnose, som vil omfatte mennesker, der er i sorg mere end seks måneder.

Som en slet skjult kommentar hertil sendte han os hjem med det åbne spørgsmål: “tænk nu hvis alt ikke kan fixes… og ikke skal fixes”.

“Det sørgende dyr” af Svend Brinkmann
Forlaget Klim, 2018

Jeg dækker i en række reportager et lille udpluk af forfattersamtaler og interviews fra BogForum 2018, som jeg overværende. Du finder flere under temaet BogForum 2018.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *