BogForum 2018 reportage – Olga Ravn

BogForum 2018 reportage – Olga Ravn

Olga Ravn – “Man skal passe på med at spørge folk på en arbejdsplads, hvordan de har det, for så fortæller de, hvordan de har det.”

Som en perfekt dessert i de sidste timer af dette års BogForum-menu, blev Olga Ravn interviewet af Dagbladet Informations litteraturanmelder Kamilla Löfströmi om hendes nye sci-fi-arbejdspladsroman “De ansatte”.

Bogen, som er Olga Ravns første forsøg ud i sci-fi-genren, er udgjort af en lang række af vidneudsagn fra besætningen på “Det sekstusinde skib” i en halvfjern fremtid.

Det blev til en spændende snak om tilblivelsen af bogen, som i første omgang blot var tænkt som et mindre antal sider, der skulle ledsage en udstilling, men endte med at vokse i takt med Olga Ravns fascination af sci-fi-genrens muligheder og tekstens egen udvikling.

Olga Ravn sagde bl.a. om processen “jeg elsker det her – jeg har aldrig skrevet sci-fi før – man kan bare finde på hvad som helst” og understregede flere gange hvor inspirerende, det havde været, da det gav hende en ny form for frihed.

De mange vidneudsagn fra besætningen på “Det sekstusinde skib”, som romanen kredser om, dannede også baggrund for en tankevækkende snak om forholdet mellem mennesker og robotter, og medarbejdere og ledelse.

Olga Ravn nævnte i den forbindelse, at bogen bl.a. afspejler hendes oplevelse af mus-samtaler og tidens fokus på effektivisering – som ofte handler mere om, hvad den enkelte medarbejder kan gøre for arbejdspladsen end om den enkelte medarbejders ve og vel.

Hun tilføjede, at “det er uhyggeligt, det jeg beskriver i bogen, men det gælder jo for mange arbejdspladser” og nævnte, at hun selv kom til at sige op, efter hun havde skrevet bogen.

Om robotter og kunstig intelligens, som bogen kommer omkring, sagde hun dog også, “måske er det natur, fordi vi har skabt det. Jeg føler empati med de menneskeskabte.”

Som en slet skjult advarsel til ledelser landet over – og måske samtidig et opråb til medarbejdere – sagde Olga Ravn, at “man skal passe på med at spørge folk på en arbejdsplads, hvordan de har det, for så fortæller de, hvordan de har det”.

Og det opsummerer måske bogens budskab ganske godt – for den er nok mere samtidig, mellem linjerne, end man umiddelbart ville tro. Netop som god sci-fi bør være.

“De ansatte” af Olga Ravn
Gyldendal, 2018

Jeg dækker i en række reportager et lille udpluk af forfattersamtaler og interviews fra BogForum 2018, som jeg overværende. Du finder flere under temaet BogForum 2018.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *