BogForum 2018 reportage – Morten Pape

BogForum 2018 reportage – Morten Pape

Morten Pape – “Børn kan vokse op på vidt forskellige planeter.”

På BogForums umiddelbart største scene – passende kaldt “Scenen” og perfekt til et fremadstormende bestsellertalent – blev Morten Pape interviewet af sociolog, forfatter og journalist Aydin Soei om hans nye og anden roman “Guds bedste børn”.

I bogen fokuserer Morten Pape igen, som i hans autofiktive debut-roman “Planen”, på livet blandt socialt udsatte på Amager. Men hvor hans forrige bog var en coming-of-age fortælling, er fokus denne gang lagt på et bestialsk drab, der skete på åben gade i 2008 i selvsamme område. Romanens fortælling er primært fiktion, men bygger dog på sagen omkring drabet.

Intervieweren Aydin Soei har selv udgivet bøger, der behandler nogle af de samme temaer og områder, som Morten Pape, blot set fra en faglitterær vinkel – hvilket lod til at være gevinst, for de to vinkler på samme stof mundede ud i en spændende samtale.

Morten Pape malede et levende billede af de forskellige rammer, som børn og unge kan vokse op i. Han beskrev bl.a. Østerbro – hvor han selv tidligere havde en kæreste fra – som en helt anden verden for en dreng fra Urbanplanen på Amager og konstaterede, at “børn kan vokse op på vidt forskellige planeter”. Det ene sted lærer man måske at spille klaver, det andet sted måske at håndtere en pistol.

Morten Pape tilføjede desuden, at “jeg er vokset op et sted, hvor der er 61 nationaliteter”. En beskrivelse som står i skærende kontrast til de pænere, mere homogene og velhavende københavnske kvarterer, som netop Østerbro, der formodentlig heller ikke er bekendt med den hårde racisme – erkendt og uerkendt – som en stor del af samtalen også kom til at handle om.

Morten Pape antydede nemlig et komplot omkring det centrale mord i bogen på en tyrkisk-dansk mand og dets racistiske undertoner – et “cover-up” som eftersigende gik helt op til daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Kort sagt, så skulle Rasmussens ønske om et job som Nato-generalsekretær, og Tyrkiets potentielle veto i den forbindelse, have betydet, at man fra øverste niveau gjorde alt, hvad man kunne, for at fjerne eller undertrykke omtale af drabet som værende racistisk motiveret – også hos politiet – for ikke at støde Tyrkiet.

Lidt af en sensation, hvis det har noget på sig, som blot gør bogen det mere interessant og vigtig. Ikke mindst da Morten Pape selv hævder, at han, når det kommer til detaljerne omkring den politiske indblanding og politiets (mangelfulde?) undersøgelse, helt bevidst har holdt sig til fakta og undgået brug af fiktion.

Morten Pape, som i sig selv er lidt af en sensation, var under interviewet også tydeligt engageret og indigneret, når snakken faldt på racisme og bogens komplot.

Han er helt sikkert en forfatter med mere på hjerte end blot gode historier.

“Guds bedste børn” af Morten Pape
Politikens Forlag, 2018

Jeg dækker i en række reportager et lille udpluk af forfattersamtaler og interviews fra BogForum 2018, som jeg overværende. Du finder flere under temaet BogForum 2018.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *