BogForum 2018 reportage – Carsten Jensen

BogForum 2018 reportage – Carsten Jensen

Carsten Jensen – “Vi er jeg-svage og vi-stærke.”

Carsten Jensen er en forfatter, der ofte har noget på hjerte i den politiske afdeling. Derfor havde han også meget passende selv valgt den tidligere danske minister Mogens Lykketoft som samtalepartner på Fag- og debatscenen – et arrangement som i øvrigt blev glimrende modereret af Anton Geist (journalist og indlandsredaktør på Dagbladet Information).

Udgangspunktet for samtalen var Carsten Jensens nye bog ”Mod stjernerne”, som også bærer undertitlen “Om nødvendigheden af at sætte sig de største mål”. I bogen undersøger han, hvem nutidens unge er, og hvad der kendetegner dem, med udgangspunkt i møder med unge og den populære ungdomsserie SKAM.

Selve samtalen kredsede om de helt store emner som klimaudfordringer, politikerlede og (manglende?) oprør – med en løbende tilbagevenden til de unge som fremtidens samfundsomvæltere. Hvis de altså vil.

Carsten Jensen åbnede samtalen med et glimt i øjet og en venskabelig bredside til Mogens Lykketofts socialdemokratiske ophav. Her skuede han tilbage og konstaterede, at “min generation har altid haft et had-kærlighedsforhold til socialdemokratiet”, bl.a. på grund af mange skuffelser lod han forstå, men skyndte sig at indskyde, at han længe “har haft et hemmeligt kærlighedsforhold til Mogens Lykketoft” – til stor latter i salen.

Der var kort sagt en god kemi imellem de to, som skiftevis var underholderholdende og alvorlig. Som et godt kærlighedforhold, fristes man næsten til at sige.

På netop den mere alvorlige bane enedes de to om at “politikerne er mere fokuseret på magten, end hvad den skal bruges til” og Carsten Jensen argumenterede for at “partierne er de samme, men samfundet et andet” – som en del af et gennemgående tema omkring manglen på oprør og forandring i en verden, der kræver netop dette.

De to talte også for behovet for en såkaldt “klimastat”, der sætter klimaet på toppen af dagsordenen, og beskrev den nuværende situation ganske kontant med ordene “meget politik i dag er virkelighedsflugt”.

“Vækstideologien er en monoteisme” uddybede Carsten Jensen og understregede, at vi skal have gang i de unge, for dem har vi brug for til at ændre på status quo – og sikre vores fremtid.

Og så skal vi stå sammen, sagde Carsten Jensen, som i en politiker-værdig one-liner konstaterede  “vi er jeg-svage og vi-stærke”.

En bemærkning, der som flere andre, fik små applauser og tilråb i den godt fyldte salg – et særsyn ved forfattersamtaler.

“Mod stjernerne” af Carsten Jensen
Politikens Forlag, 2018

Jeg dækker i en række reportager et lille udpluk af forfattersamtaler og interviews fra BogForum 2018, som jeg overværende. Du finder flere under temaet BogForum 2018.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *